Żywy zen. Nic niezwykłego. - Charlotte Joko Beck

"Żywy Zen" jest kontynuacją i rozwinięciem wątków zawartych w opublikowanym już  “Zen na co dzień”. Ta pełna ostrych prawd i trafnych metafor książka prowadzi nas bezlitośnie ku istocie tego, co stanowi najgłębszą, na początku często nieuświadomioną istotę naszych poszukiwań.

Autorka, znana w całym świecie zen, współzałożycielki szkoły zen "Zwykły Umysł", Charlotte Joko Beck, była uczennicą m.in. roshiego Maezumiego. Mimo to, iż rozpoczęła praktykę w wieku ponad czterdziestu lat, jako nauczycielka stała się jedną z najbardziej wpływowych kobiet w świecie zen, a jej publikacje weszły do kanonu literatury buddyzmu Zachodu.

Jak pisze:

Całe życie spęczamy na próbie uniknięcia tego, czego uniknąć się nie da. Życie jest odarte z wszelkiej nadziei. I dlatego właśnie jest cudownie. Nie ma w tym nic wielkiego.
Czcząc boga wygody i przyjemności ludzie dosłownie się zabijają - narkotykami, alkoholem, szybka jazdą, nierozwagą, złością. Dopóki nie przyznamy uczciwie, że takie właśnie jest nasze życie, dopóty nie będziemy w stanie odkryć, kim naprawdę jesteśmy.
Zaczynamy wyczuwać, co rzeczywiście jest źródłem problemu: to te stare ślady żalu, żalu małego dziecka, że życie nie jest takie, jakiego by się chciało. Ten żal stłumiony jest przez gniew, lęk i wiele podobnych emocji. Nie ma innej ucieczki przed tym dylematem niż zawrócenie i doświadczenie tych emocji.
Cała praktyka powinna w zasadzie obracać się wokół gniewu, bo gniew jest tą emocją, która powoduje oddzielenie. Wszystko przecina na pół.
Nie możemy wymazać tego, co zrobiliśmy w przeszłości, zrobiliśmy to i już. Poczucie winy to tylko krzywdzenie siebie z racji tego, że kiedyś skrzywdziliśmy innych. Poczucie winy w niczym nie pomaga. Podobnie ,mówienie, że jest nam przykro, czy przepraszanie nie zawsze stanowi pokutę.
Wielu ludzi praktykujących zen nie uważa się za wyznawców żadnej religii. Nie mam nic przeciwko formalnej religii. W każdej z nich można spotkać wyjątkowych ludzi, którzy prawdziwie praktykują i wiedzą przy tym, co robią.
W praktyce zen jedyną obietnicą, na którą można liczyć, jest to, że przebudzimy się do naszego życia i będziemy bardziej wolni.

oprawa: miękka, format:140x205 mm, stron: 228

Charlotte Joko Beck - amerykańska nauczycielka zen oraz autorka popularnych również w Polce książek „Zen na co dzień: miłośc i praca” i „Żywy zen. Nic niezwykłego”. Urodziła się w 1917 roku w New Jersey, ukończyła studia muzyczne w Oberlin Conservatory of Music i jakiś czas pracowała jako pianistka i nauczycielka gry na fortepianie. Wyszła za mąż i wychowała czworo dzieci. Po rozstaniu z mężem pracowała jako nauczycielka, sekretarka i asystentka na uniwersytecie. Jako czterdziestolatka rozpoczęła praktykowanie zen pod kierunkiem Hakuyu Taizana Maezumiego w Los Angeles, a później pod kierunkiem rosiego Yasutaniego i rosiego Soena.

Otrzymawszy przekaz Dharmy otworzyła w 1983 roku szkołę San Diego Zen Center, gdzie była nauczycielką aż do roku 2006. Jej zasługą są ważne innowacje w nauczaniu zen - uczyła swoich studentów pracy nad codziennymi emocjami zamiast unikania ich czy ucieczki przed nimi. Z tego powodu zyskała wielu uczniów zainteresowanych związkami pomiędzy zen a współczesną psychologią. Kilku uczniów, którzy otrzymali od niej przekaz Dharmy jest obecnie czynnymi psychologami lub psychiatrami. W 1995 wraz ze swoimi uczniami założyła Szkołę Zen Zwyczajny Umysł (Ordinary Mind Zen School).