Żyj pięknie. Jak czerpać inspirację ze zmian, które przynosi los. Pema Chodron

Zyskujesz 0 pkt [?]

Czy możemy czuć, że nasze życie jest dobre, skoro opiera się na tak niepewnych podstawach?

Skoro każdego dnia los może przynieść nam bolesne doświadczenia?

Pema Chödrön, w swojej kolejnej bestsellerowej książce – Żyj pięknie – przekonuje, że nasze życie może być mimo to dobre, a nawet szczęśliwe i autentycznie piękne. A wszystko to dzięki tradycyjnej buddyjskiej praktyce zwanej Trzema Ślubami. Praktykowanie Trzech Ślubów jest sposobem na zachowanie równowagi wobec chwiejności losu. Może ono zmienić sposób, w jaki patrzymy na świat i zapewnić nam szczęście oraz spokój.

Pema Chödrön, we właściwy dla niej sposób, czyli ze spokojem i głęboką życzliwością, wyjaśnia, czym są Trzy Śluby: pratimoksza – służenie dobru wszystkich istot, bodhisattva – dążenie do zmniejszenia cierpienia na świecie oraz sajama – dostrzeganie we wszystkim, co nas otacza, przebudzonej energii.

Pema Chördön –

buddyjska mniszka amerykańskiego pochodzenia, którą pokochały gwiazdy Holllywood. Po rozstaniu z mężem znalazła ukojenie w buddyzmie. Należy do najwybitniejszych uczniów Czogjama Trungpy. Otrzymała tytuł Aczarii, przeznaczony dla doświadczonych nauczycieli Szambali, którzy swoim życiem potwierdzają mądrość nauk dharmy. Autorka wielu popularnych poradników, w tym bestsellerowej książki Nigdy nie jest za późno polecanej przez wiele gwiazd, m.in.: Oprah Winfrey, Gwyneth Paltrow oraz Jeffa Bridgesa.