Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 100,00 zł.

Zrozum swoje choroby. Dekodowanie biologiczne. - Patrick Obissier

Mimo, że od odkryć Maxa Plancka, Alberta Einsteina, Nielsa Bohra, Wernera Heisenberga, Erwina Schrödingera, Paula Diraca i wielu innych znamienitych naukowców zajmujących się fizyką kwantową minęło już dziesiątki lat, większość lekarzy praktykujących medycynę alopatyczną nadal wierzy, że ludzkie ciało jest wyjątkiem, tworem działającym tylko na poziomie cząsteczkowym, zgodnie z koncepcją newtonowską, poza prawami fizyki kwantowej, stąd brak zrozumienia dla tematyki którą porusza książka. „Zrozum swoje choroby”  napisana jest raczej w konwencji popularnonaukowej niż naukowej.

Spójrzmy jednak w ten sposób: gdy przeżywamy intensywny stres, automatyczny, podświadomy mózg, którego rolą jest utrzymanie ciała przy życiu, nie jest w stanie efektywnie pełnić swojej funkcji. Większość energii jest wtedy pożytkowana na myślenie o problematycznej sytuacji, które uruchamia w organizmie szereg energochłonnych reakcji. Z punktu widzenia przetrwania nie ma to sensu, dlatego Natura przewidziała nadzwyczajne rozwiązanie – specjalny biologiczny program, który sprowadza stres do poziomu tkanek i narządów. Część mózgu odpowiadająca za przetrwanie odzyskuje w ten sposób swoją porcję energii, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania, i tym samym może zagwarantować ciału przeżycie. Miejsce, do którego „sprowadzany” jest stres nie jest przypadkowe.

Interesujące jest, że równolegle i niezależnie, nauka dostarcza dowodów na istnienie tych praw. Współcześni naukowcy opisują dziś, na podstawie przeprowadzonych badań, zjawisko imprintingu genomu („napiętnowanie” materiału genetycznego dziecka przez czynniki środowiskowe, a do takich zaliczane są między innymi emocje przeżywane przez rodziców) i dziedziczenie emocji przodków przez kolejne pokolenia potomków.

oprawa: miękka, format: 145x207 mm, stron: 240

Patrick Obissier - terapeuta i nauczyciel Dekodowania Biologicznego, które przejął bezpośrednio od Christiana Flèche’a (twórcy Biogenealogii). Od ponad 40 lat zajmuje się terapiami holistycznymi, aby poznać prawdziwą rolę choroby w życiu człowieka i społeczeństwa. Mieszka we Francji.