Zobaczyć głos. Oliver Sacks

Oliver Sacks, wybitny angielski neurolog, zawsze interesował się, jak człowiek radzi sobie z chorobami układu nerwowego, co znalazło odzwierciedlenie w jego wielu bestsellerowych książkach, by wymienić tylko "Mężczyznę, który pomylił swoją żonę z kapeluszem", "Przebudzenia", "Wyspę daltonistów i wyspę sagowców" i "Oko umysłu".

Tym razem Sacks zajmuje się problemem ludzi głuchych, a szczególnie ich wysiłkami twórczego adaptowania się do życia z własną ułomnością. W "Zobaczyć głos" autor pozwala nam poznać nieznany świat głuchych, przedstawia „niemedyczny” punkt widzenia - niesłyszących postrzega w kontekście etnicznym i kulturowym.

W pisarstwie jest równie biegły jak w medycynie, przekracza granice postrzegania, widząc w kalectwie źródło wiedzy o człowieku, o jego życiu. Entuzjazm, z jakim pisze o języku migowym, jest zaraźliwy.

/Peter S.Prescott "Newsweek"/

Oliver Sacks

był lekarzem i autorem dziesięciu książek, między innymi bestsellera "Mężczyzna, który pomylił żonę z kapeluszem" oraz "Przebudzeń" (które stały się podstawą scenariusza filmu nominowanego do Oscara). Profesor neurologii i psychiatrii w Columbia University Medical Centre.