Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 150,00 zł.

Zen na co dzień. Miłość i praca. - Charlotte Joko Beck

Joko Beck reprezentuje oryginalną odmianę zachodniego zen. Zaczęła praktykować mając ponad czterdzieści lat, najpierw pod kierunkiem rosiego Maezumiego, później zaś z rosim Yasutanim i rosim Soenem. Joko jest współczesną kobietą, której osobowość była już w pełni ukształtowana przed rozpoczęciem praktyki (…). Niczego nie udaje i nie wyolbrzymia znaczenia własnej osoby, naucza zen, starając się wcielać w życie starożytną zasadę wu shih, czyli „nic niezwykłego”.

Joko nie ma cierpliwości do duchowości romantycznej, wyidealizowanej słodyczy i lekkości, prowadzą one bowiem raczej do ucieczki od rzeczywistości i od cierpienia, które niesie ze sobą życie. Lubi od czasu do czasu zacytować następujący werset z Shoyo Roku: „Na uschniętej gałęzi zakwita kwiat”.

Jak pisze:

Wszyscy mamy nadzieję, że się zmienimy, że dokądś dojdziemy! I właśnie to jest największą iluzją. Ale już samo rozwiązanie tego pragnienia prowadzi do początków zrozumienia, a istota praktyki zmienia się wraz z nim. Zaczynamy sobie uprzytamniać, że szaleńcze pragnienie zmiany na lepsze,"dotarcia dokądś", to tylko fantom i źródło cierpienia.

oprawa: miękka, format: 140x205 mm, stron: 183

Charlotte Joko Beck - amerykańska nauczycielka zen oraz autorka popularnych również w Polce książek „Zen na co dzień: miłośc i praca” i „Żywy zen. Nic niezwykłego”. Urodziła się w 1917 roku w New Jersey, ukończyła studia muzyczne w Oberlin Conservatory of Music i jakiś czas pracowała jako pianistka i nauczycielka gry na fortepianie. Wyszła za mąż i wychowała czworo dzieci. Po rozstaniu z mężem pracowała jako nauczycielka, sekretarka i asystentka na uniwersytecie. Jako czterdziestolatka rozpoczęła praktykowanie zen pod kierunkiem Hakuyu Taizana Maezumiego w Los Angeles, a później pod kierunkiem rosiego Yasutaniego i rosiego Soena.

Otrzymawszy przekaz Dharmy otworzyła w 1983 roku szkołę San Diego Zen Center, gdzie była nauczycielką aż do roku 2006. Jej zasługą są ważne innowacje w nauczaniu zen - uczyła swoich studentów pracy nad codziennymi emocjami zamiast unikania ich czy ucieczki przed nimi. Z tego powodu zyskała wielu uczniów zainteresowanych związkami pomiędzy zen a współczesną psychologią. Kilku uczniów, którzy otrzymali od niej przekaz Dharmy jest obecnie czynnymi psychologami lub psychiatrami. W 1995 wraz ze swoimi uczniami założyła Szkołę Zen Zwyczajny Umysł (Ordinary Mind Zen School).