Wynaleźć siebie. Sekretne życie mózgu nastolatka. Sarah-Jayne Blakemore

Zyskujesz 0 pkt [?]
Producent: Mamania
Kod produktu: 86F9-581F5

Nagroda Towarzystwa Królewskiego w Londynie dla najlepszej książki naukowej 2018 roku!

- Dlaczego z prostego w obsłudze dziecka wyrasta wymagający nastolatek?

- Dlaczego tak ciężko zwlec go rano z łóżka?

- Dlaczego tak często podejmuje ryzykowne zachowania?

Przyjęło się żartować, że nastolatki to bezmózgie stworzenia. Nie myślą racjonalnie, nie potrafią ocenić ryzyka, wszystko jest dla nich czarno-białe. Rodzice zaciskają zęby i powtarzają: „Wyrośnie z tego”.

Co sprawia, że okres dorastania jest tak wrażliwy? Inaczej mówiąc – co kryje mózg nastolatka?

Wielokrotnie nagradzana profesor neuronauk Sarah-Jayne Blakemore wyjaśnia, co dzieje się w mózgu dorastających dzieci. Wieloletnia praca jej zespołu badawczego pokazała, że okres dorastania jest czasem niezwykłej wrażliwości rozwojowej, ale jednocześnie wyjątkowej kreatywności, która powinna zostać dogłębnie poznana i doceniona.

Bo chociaż czasem nastolatek sprawia wrażenie, jakby szukał dziury w całym, on musi po prostu… wynaleźć siebie.

Sarah-Jayne Blakemore –

profesor w Institute of Cognitive Neuroscience londyńskiego University College, prowadzi badania nad rozwojem mózgu w okresie dorastania oraz poznaniem społecznym w autyzmie. Laureatka Royal Society Insight Investment Science Book Prize. We wcześniejszych latach tę nagrodę zdobyli m.in. Stephen Hawking i Bill Bryson.