Tymoteusz Karpowicz - Dzieła zebrane tom 6

W szóstym tomie "Dzieł zebranych" Tymoteusza Karpowicza znalazło się trzynaście dramatów, słuchowisk i adaptacji teatralnych. Wśród nich są utwory publikowane wcześniej w "Dramatach zebranych" oraz odnalezione w archiwum Karpowicza: Dźwiękowy zapis doliny, Niewidzialny chłopiec, Kiedy przychodzi Anioł.

Tom obejmuje również niepublikowane adaptacje sceniczne tekstów Bolesława Leśmiana, Cypriana Kamila Norwida i Henryka Worcella.

Tymoteusz Karpowicz -

urodzony 15 grudnia 1921 w Zielonej koło Wilna. Poeta, prozaik, dramaturg, tłumacz. Pracował jako asystent na Uniwersytecie Wrocławskim, a także redaktor w pismach: "Nowe Sygnały", "Odra", "Poezja". W 1973 roku wyjechał do USA, potem do RFN i Berlina Zachodniego, w 1978 roku osiadł w Chicago, obejmując katedrę literatury polskiej na uniwersytecie stanu Illinois. Za ostatni tom, Słoje zadrzewne (1999), otrzymał Nagrodę "Odry" oraz nominację do Nagrody Literackiej Nike. Zmarł w Oak Park 29 czerwca 2005.