Tymoteusz Karpowicz - Dzieła zebrane tom 5

Piąty tom "Dzieł zebranych" Tymoteusza Karpowicza, a zarazem pierwszy z dwóch tomów gromadzących dramatopisarską spuściznę autora, zawiera utwory znane z Dramatów zebranych (1975) oraz znalezione w archiwum Karpowicza. Do tych ostatnich, dotychczas niepublikowanych, należą: CavernusPiąta strona świata i Człowiek z parasolem. W aneksie do piątego tomu zamieszczono komentarze autorskie i ballady odnoszące się bezpośrednio do kilku sztuk.

Tymoteusz Karpowicz -

urodzony 15 grudnia 1921 w Zielonej koło Wilna. Poeta, prozaik, dramaturg, tłumacz. Pracował jako asystent na Uniwersytecie Wrocławskim, a także redaktor w pismach: "Nowe Sygnały", "Odra", "Poezja". W 1973 roku wyjechał do USA, potem do RFN i Berlina Zachodniego, w 1978 roku osiadł w Chicago, obejmując katedrę literatury polskiej na uniwersytecie stanu Illinois. Za ostatni tom, Słoje zadrzewne (1999), otrzymał Nagrodę "Odry" oraz nominację do Nagrody Literackiej Nike. Zmarł w Oak Park 29 czerwca 2005.