Tymoteusz Karpowicz - Dzieła zebrane tom 2

Drugi tom "Dzieł zebranych" Tymoteusza Karpowicza obejmuje Odwrócone światło (1972).

Nad tym obszernym poematem autor pracował około 10 lat. Tak o nim pisał w liście do przyjaciela:

Odwrócone światło jest pracą ogromną o nietypowej konstrukcji opartej na tzw. „triadzie semantycznej”, współzależności trzech tekstów, które równocześnie jakby obnażają i demaskują proces twórczy (rzeczywistość - jej oznaczenie logiczne - opis artystyczny). Pod intelektualną, erudycyjną konstrukcją poematu i jego złożoną metaforyką pulsują elementarne problemy egzystencjalne, poznawcze i dramat oświetlającego je języka.

Tymoteusz Karpowicz -

urodzony 15 grudnia 1921 w Zielonej koło Wilna. Poeta, prozaik, dramaturg, tłumacz. Pracował jako asystent na Uniwersytecie Wrocławskim, a także redaktor w pismach: "Nowe Sygnały", "Odra", "Poezja". W 1973 roku wyjechał do USA, potem do RFN i Berlina Zachodniego, w 1978 roku osiadł w Chicago, obejmując katedrę literatury polskiej na uniwersytecie stanu Illinois. Za ostatni tom, Słoje zadrzewne (1999), otrzymał Nagrodę "Odry" oraz nominację do Nagrody Literackiej Nike. Zmarł w Oak Park 29 czerwca 2005.