Tymoteusz Karpowicz - Dzieła zebrane tom 1

"Dzieła zebrane" Tymoteusza Karpowicza to przypomnienie twórczości niezwykle istotnej dla rozwoju polskiej literatury, przywrócenie jej należytej rangi, a także wypełnienie dotkliwej nieobecności twórcy, który był odkrywcą nowych terytoriów wyobraźni językowej.

Pierwszy tom obejmuje poezje z książek: Żywe wymiary(1948), Gorzkie źródła (1957), Kamienna muzyka (1958), Znaki równania (1960), W imię znaczenia (1962) i Trudny las (1964).

Tymoteusz Karpowicz -

urodzony 15 grudnia 1921 w Zielonej koło Wilna. Poeta, prozaik, dramaturg, tłumacz. Pracował jako asystent na Uniwersytecie Wrocławskim, a także redaktor w pismach: "Nowe Sygnały", "Odra", "Poezja". W 1973 roku wyjechał do USA, potem do RFN i Berlina Zachodniego, w 1978 roku osiadł w Chicago, obejmując katedrę literatury polskiej na uniwersytecie stanu Illinois. Za ostatni tom, Słoje zadrzewne (1999), otrzymał Nagrodę "Odry" oraz nominację do Nagrody Literackiej Nike. Zmarł w Oak Park 29 czerwca 2005.