Trauma i pamięć. Mózg i ciało w poszukiwaniu autentycznej przeszłości. Peter A.Levine

1730820306.jpg
  • nowość

Dr Peter A. Levine, twórca metody Doświadczania Somatycznego, mierzy się w tej książce z jedną z najbardziej kontrowersyjnych kwestii związanych z terapią traumy – czy możemy ufać własnym wspomnieniom?

Według niektórych wspomnienia traumatycznych wydarzeń nie są wiarygodne i nie ma z nich żadnego pożytku, inni zaś podkreślają ich kluczowe znaczenie w zrozumieniu tego, co nas spotkało.

Dr Levine przekonuje, że każda ze stron ma trochę racji. Choć wspomnieniom można zaufać, najbardziej wartościowe w terapii są te, które początkowo uznajemy za najmniej wiarygodne – pamięć ciała, przeważnie niedostępną dla naszej świadomości.

Kiedy nauczymy się lepiej rozumieć złożone zależności między przeszłością a teraźniejszością, między mózgiem a ciałem, będziemy umieli przeformułować nasz stosunek do traumy, której doświadczyliśmy.

Książka "Trauma i pamięć" przeznaczona jest zarówno dla terapeutów, jak i dla osób, które przeżyły traumę i stanowi przełomowe spojrzenie na to, jak powstają wspomnienia i jak duży jest ich wpływ na nasz stan.

Dr Peter A. Levine - wybitny amerykański psycholog, od 50 lat zajmuje się stresem i traumą. Jest twórcą Somatic Experiencing, oryginalnej metody leczenia traumy odwołującej się do mądrości ciała. Był konsultantem do spraw stresu dla NASA. Szkolił i prowadził terapię w wielu klinikach, szpitalach i ośrodkach terapeutycznych na całym świecie. Działał w grupie roboczej zajmującej się reagowaniem na wielkie katastrofy i konflikty etniczno-polityczne. Opublikował wiele książek, w tym dwie na temat zapobiegania i leczenia traumy u dzieci.