Self-Reg. Opowieści dla dzieci o tym, jak działać, gdy emocje biorą górę. Agnieszka Stążka-Gawrysiak

Zyskujesz 0 pkt [?]
Producent: Znak
Kod produktu: 4155-62172

Naucz swoje dziecko, jak radzić sobie ze stresem!

Razem z przedszkolakami, Kubą i Leną, dowiedzcie się, jak odzyskać spokój w codziennych, pełnych napięcia sytuacjach.

Self-Reg. Opowieści dla dzieci o tym, jak działać, gdy emocje biorą górę to historie, które mogą się przytrafić każdemu przedszkolakowi (i rodzicowi!): spory na placu zabaw, marudzenie przy kolacji, nagłe wybuchy złości. Razem z Kubą i Leną dzieci poznają łagodne sposoby na obniżenie napięcia i odzyskanie energii. Krótkie ramki dla rodzica pozwalają zrozumieć, czym jest samoregulacja i w jaki sposób podejście Self-Reg pomaga dzieciom i rodzicom odzyskać spokój w obliczu trudności i zadbać o relacje z innymi ludźmi.

Choć rzadko o tym myślimy, dzieci często odczuwają stres. Nowe sytuacje, presja czasu, nagromadzenie bodźców – to wszystko sprawia, że maluchom trudno jest poradzić sobie z napięciem. Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, że zwykłe dyscyplinowanie uczy dziecko samokontroli kosztem ukrywania swoich emocji i tłumienia potrzeb. Self-Reg to metoda samoregulacji, która pozwala poradzić sobie ze stresem, docierając do jego źródeł, a nie jedynie tłumić zachowanie, które z niego wynika.

Agnieszka Stążka-Gawrysiak –

ekonomistka, trenerka Self-Reg, coach. W czerwcu 2018 roku jako pierwsza osoba w Polsce uzyskała certyfikat Self-Reg drugiego stopnia (Facilitator) kanadyjskiego MEHRIT Centre. Mama trzech synów. Prowadzi blog http://dylematki.eu, który poświęcony jest dylematom świadomego macierzyństwa i narzędziom rozwoju osobistego rodzica, m.in. Self-Reg.