Rosnąc w siłę. Rozpoznanie. Zmagania. Rewolucja. Brene Brown

• nowość
Producent: Laurum
Kod produktu: 73D6-486D5

Brené Brown zapoczątkowała globalną debatę na temat odwagi, wrażliwości, wstydu i poczucia własnej wartości. Autorka ujawniła głęboką prawdę: wrażliwość, czyli gotowość do odsłonięcia się i bycia widzianym bez gwarancji wyniku - jest jedyną drogą do głębszej miłości, silniejszego poczucia przynależności, większej kreatywności i radości. Niemniej życie z odwagą nie zawsze jest łatwe. Potknięcia i upadki są nieuchronne. To właśnie powstawanie po upadkach jest tematem niniejszej książki Brown.

Autorka zadała sobie pytanie: - Co wspólnego mają ze sobą osoby żyjące w trwałych, pełnych miłości związkach, liderzy pielęgnujący kreatywność podwładnych, artyści dbający o innowacyjność i duchowni prowadzący ludzi poprzez wiarę i tajemnicę? Odpowiedź była jednoznaczna: wszyscy oni doceniają siłę emocji i nie boją się dyskomfortu.

Zagłębianie się w historiach o zranieniu może się wydawać niebezpiecznym przedsięwzięciem. Proces odzyskiwania gruntu pod nogami w ogniu trudnych zmagań jest jednak sprawdzianem odwagi i kuźnią wartości. Nasze opowieści o życiowej walce mogą być bardzo poważne, jak w przypadku utraty pracy albo zakończenia długotrwałego związku uczuciowego, albo mieć nieco mniejszy ciężar gatunkowy, jak w przypadku konfliktu z przyjacielem albo kolegą.

Bez względu na wagę i okoliczności zdarzenia, proces powstawania po upadku wygląda zawsze tak samo: musimy dokonać rozrachunku z własnymi emocjami i wywołać w sobie zaciekawienie tym, co czujemy; stoczyć walkę i dotrzeć do miejsca prawdy; a następnie stosować ten proces każdego dnia, dopóki nie wejdzie nam w nawyk i nie wywoła rewolucji w naszym życiu. Powstawanie z siłą po upadku to sposób kultywowania życia pełną piersią.

Brown uważa, że jest to proces, który staje się dla nas źródłem największej wiedzy o nas samych.

dr Brene Brown - jest pracownikiem naukowym w Kolegium Pracy Socjalnej przy Uniwersytecie w Houston. Autorka bestsellerów: "Dary niedoskonałości", "Rosnąc w siłę". Założycielka i szefowa Daring Way, organizacji propagującej jej odkrycia dotyczące wrażliwości, wstydu i poczucia własnej wartości w firmach, szkołach, społecznościach i rodzinach. W 2010 roku wygłosiła na konferencji TEDx przemówienie "Potęga wrażliwości", które należy do pięciu najczęściej oglądanych na świecie wystąpień TEDx.