Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 100,00 zł.

Przebudź się ku temu co czynisz. Diane Eshin Rizzetto

Autorka podejmuje zagadnienia praktycznego zastosowania zasad etycznych, ale nie jako norm regulujących codzienne życie, lecz jako drogowskazów mających pomóc nam odnaleźć ukryte mechanizmy rządzące naszymi zachowaniami. Nie zajmuje się więc genezą ani znaczeniem norm, a zachowywania ich nie traktuje jako celu, lecz jako środka ku temu, by się przebudzić.

Jest to niezwykła i unikalna pozycja z tego zakresu tematycznego już w samym swoim zamierzeniu. Autorka podejmuje zagadnienie praktycznego zastosowania zasad etycznych nie jako norm regulujących codzienne zycie, ale jako drogowskazów które mają pomóc w odkryciu mechanizmów rządzących naszymi zachowaniami. Nie zajmuje się ani genezą, ani znaczeniem norm. Zachowania ich nie traktuje jako celu, ale jako środek ku temu by się przebudzić.

Takie podejście do wskazań - jako aspiracji i narządzi odkrywania siebie- jest cenne nie tylko dla osób praktykujących buddyzm lub nim zainteresowanych, ale przede wszystkim dla tych, którzy chcą poszerzyć swoje horyzonty poznawcze.

Postawa proponowana przez autorkę jest otwarta i uniwersalna - mogą z niej czerpać wszyscy, a jej sedno dotyka istoty każdego systemu etycznego.

Diane Eshin Rizzetto

otrzymała przekaz Dharmy od Charlotte Joko Beck w 1994 roku i wkrótce potem została nauczycielką oraz opatem Bay Zen Center. Urodziła się i dorastała w Bostonie.

Przez wiele lat uczyła angielskiego w liceum oraz prowadziła zajęcia teatralne. Prowadziła też prywatne zajęcia terapeutyczne dla uczniów mających problemy z uczeniem się.

Jest matką trojga dzieci i babcią piątki wnucząt. Zachęca swoich uczniów aby wypełnili codzienność uważnością i uczciwie badali swoje motywacje do działania.