Po obu stronach mózgu. Moja przygoda z neuronauką. Michael S. Gazzaniga

Zyskujesz 0 pkt [?]

Michael S. Gazzaniga, jeden z pionierów interdyscyplinarnego spojrzenia na ludzki umysł, opowiada historię swojego pełnego pasji i przedsiębiorczości życia w świecie nauki oraz o swojej kilkudziesięcioletniej drodze ku zrozumieniu tego, w jaki sposób półkule naszego mózgu komunikują swoje odrębne zamiary.

Gazzaniga fascynująco opowiada o historii swoich odkryć, począwszy od czasu, gdy był ambitnym studentem, poprzez poukładane życie na dalszych szczeblach studiów w Kalifornii, aż do pierwszych badań przeprowadzonych w swoim własnym laboratorium. W ujmujący a zarazem przystępny sposób portretuje nie tylko prace związane z badaniami nad rozszczepionym mózgiem, lecz także swoich „towarzyszy broni” – licznych pacjentów, członków rodziny, przyjaciół oraz wybitnych badaczy różnych dyscyplin, którzy towarzyszyli mu w tej szalonej przygodzie.

Szalona opowieść o życiu w świecie nauki i radościach płynących z jej popularyzacji… Ta pozycja będzie ciekawa dla każdego zafascynowanego historią jednego z największych odkryć nauk o poznaniu.

/„Publishers Weekly”/

Jeden z ojców neuronauki poznawczej opowiada o swoim życiu w tym pełnym ciepła pamiętniku, rzucając światło na okres narodzin rewolucyjnej teorii rozszczepionego mózgu… Historie Gazzanigi o przyjaźniach trwających kilkadziesiąt lat pokazują, że praca naukowa może być zaskakująco społecznym, wspólnym wysiłkiem twórczym wielu osób, który wręcz kwitnie poza laboratorium.

/„Entertainment Weekly”/

Czytanie historii związanych z badaniami nad rozszczepionym mózgiem, których szczegóły nie trafiają zazwyczaj do literatury naukowej, jest niesamowicie fascynujące... To książka dla tych, którzy lubią naukowe biografie, jak i dla tych, którzy interesują się neuronauką.

/„Library Journal”/

Michael S. Gazzaniga to uznany na arenie międzynarodowej badacz w dziedzinie neuronauki oraz pionier badań nad poznaniem. Dyrektor SAGE Center for the Study of the Mind na Uniwersytecie Kalifornijskim w Santa Barbara. W Polsce ukazały się m.in. Istota człowieczeństwa. Co sprawia, że jesteśmy wyjątkowi? (2011) oraz Kto tu rządzi – ja czy mój mózg? Neuronauka a istnienie wolnej woli (2013).