Nienawidzę cię! Nie odchodź! Jerold J. Kreisman, Hal Straus

- skrajne wahania nastroju i nieprzewidywalne wybuchy gniewu;

- dojmujące uczucie pustki i strach przed porzuceniem;

- burzliwe relacje międzyludzkie i skłonność do zachowań autodestrukcyjnych, aż po groźby i gesty samobójcze.

Te powtarzające się objawy stanowią codzienność milinów osób z zaburzeniami osobowości z pogranicza (Borderline Personality Dissorder BPD), ich krewnych i przyjaciół. Chociaż badania pokazują, że problem ten dotyka nawet co czwartej osoby poszukującej pomocy psychiatrycznej, to wciąż spotyka się z dużym niezrozumieniem społecznym, zaś specjalistom przysparza trudności z diagnozą.

Autorzy w przystępny sposób przybliżają czytelnikowi świat osoby z BPD, pomagając zrozumieć, w jaki sposób postrzega ona rzeczywistość oraz jakie uczucia i myśli kłębią się w jej głowie co znacznie ułatwiają liczne przykłady i zrozumiałe porównania.

Jednocześnie dokładnie omawiają wszystkie typowe objawy, możliwe przyczyny zaburzenia i sposoby terapii. Osobne rozdziały poświęcono także praktycznym wskazówkom dotyczącym rozwiązywania sytuacji kryzysowych i komunikacji z osobami z zaburzeniami borderline. To doskonałą lektura zarówno dla samych osób z objawami BPD, ich bliskich, jak i terapeutów.

Dr Jerold J. Kreisman -

absolwent Cornell University Medical College w Nowym Jorku. Jest dożywotnim zasłużonym członkiem Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i profesorem nadzwyczajnym na wydziale psychiatrii St. Louis University. Współautor książki Sometimes I Act Crazy: Living with Borderline Personality. Prowadzi prywatną klinikę w St. Louis w stanie Missouri w USA.

Hal Straus -

ponad 25 lat zajmuje się profesjonalnie pisaniem i redakcją publikacji o tematyce medycznej. Jest autorem i współautorem siedmiu książek z dziedziny psychologii, sportu i zdrowia, w tym Sometimes I Act Crazy: Living with Borderline Personality. Dyrektor ds. wydawniczych w stowarzyszeniu specjalizującym się w tematyce medycznej.