Miłość, sex i serce. Alexander Lowen

• nowość

Choroby serca to zabójca numer jeden w wielu krajach świata. Autor udowadnia, że mogą one być ściśle powiązane z problemami, jakie ludzie miewają z miłością i życiem seksualnym.

Dr Alexander Lowen tłumaczy, jak bardzo emocje objawiają się fizycznie, nawet w sposobie kształtowania się naszych ciał, jak ból może zmrozić nasz psychologiczny rozwój, uniemożliwiając dawanie i otrzymywanie miłości, jak zablokowane emocje mogą zdusić serce, przez co wzrasta ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, jak specjalne techniki terapeutyczne i ćwiczenia mogą uwolnić napięcie serca i je zmniejszyć, i wreszcie - dlaczego prawdziwe seksualne spełnienie jest kluczem do emocjonalnej pełni.

To nowatorska książka- dzięki właściwie dobranym historiom pacjentów oraz odkrywczym diagramom "Miłość, seks i serce" ukazuje, jak możemy ochronić nasze serca i jednocześnie osiągnąć satysfakcję w życiu pełnym miłości i spokoju.

Alexander Lowen (1910-2008) - amerykański psychiatra i psychoterapeuta, początkowo był uczniem Wilhelma Reicha, po latach stworzył własne podejście terapeutyczne, zwane bioenergetyką, której poświęcił 60 lat życia. W 1956 roku założył Międzynarodowy Instytut Analizy Bioenergetycznej w Nowym Jorku oraz Ośrodek Serca w Nowej Anglii. Autor 12 książek poświęconych analizie bioenergetycznej.