Masnawi II. Dżalaloddin Rumi

Producent: Barbelo
Kod produktu: 3773-504FA

"Masnawi" - monumentalne dzieło Dżalaloddina Rumiego uznane jest za jedno z największych arcydzieł literatury światowej i najważniejszy po Koranie tekst mistyczny islamu. Do tej pory przetłumaczone zostało na 17 języków, a obecnie, z wielką radością, przedstawiamy polskiemu czytelnikowi kolejną odsłonę "Masnawi".

Jest to pierwszy, kompletny przekład "Masnawi" z języka perskiego, który ukazuje się w Polsce, a jednocześnie przekład w pełni poetycki, co jest rzeczą unikalną w skali światowej. Autorem przekładu jest Albert Kwiatkowski.

"Masnawi" jest niekiedy określane jako "odsłonięcie Koranu" (kashshaf al-Qur'an). Wgłębienie się w treść tego dzieła może dać czytającemu intuicyjny wgląd w wiele boskich tajemnic i przekazać w poetyckiej formie esencję islamu, nie tylko w kontekście czysto religijnym, ale również uniwersalnym.

Liczący sobie ok. 45 000 wersów traktat mistyczny ukaże się w 6 tomach wraz z przypisami, słownikiem terminów sufickich i innymi dodatkami. Niniejsze wydanie stanowi wersję kieszonkową - dla każdego tomu "Masnawi" ukażą się cztery książeczki w wersji pocket. Razem 24 książeczki. Oto druga z nich.