Mądrość serca. Praktyka buddyjska e świecie zachodnim. Jack Kornfield

• nowość
Producent: Samsara
Kod produktu: 989D-870BE

"Mądrość serca" wyszła spod pióra wytrawnego nauczyciela duchowego, psychologa i mistrza medytacji o międzynarodowej renomie.

Jack Kornfield omawia kolejno wszystkie najistotniejsze wyzwania i problemy życia duchowego we współczesnym świecie. W tej mądrej, ciepłej i inspirującej książce porusza szeroki zakres najistotniejszych zagadnień, łącznie z tymi, które w literaturze przedmiotu podejmuje się bardzo rzadko.

Jest ona odpowiedzią na potrzeby współczesnych poszukujących, zarówno początkujących, jak i zaawansowanych: od współczucia i uzależnień, przez uzdrawianie psychiki i emocji oraz rozwiązywanie problemów dotyczących związków i seksualności, po tworzenie prostoty i równowagi we wszystkich dziedzinach życia.

Autor, jak każdy prawdziwy przyjaciel na ścieżce, udziela praktycznych porad oraz prezentuje techniki, medytacje kierowane, przykłady z życia wzięte, koany i inne skarby mądrości, prostujące drogę przez świat. Pozwala spojrzeć na trudności jako ukryte klejnoty, uzdrowić serce, ciało i umysł oraz rozpoznać i pokonać wewnętrzne demony. Radzi, jak utrzymywać zdrowe relacje z nauczycielem. Porusza również takie zagadnienia, jak rozpuszczanie jaźni, odkrywanie prawdziwego ja oraz dojrzałość duchowa i oświecenie.

Lektura ta prawdziwie porusza serce i przypomina o obietnicach kryjących się w medytacji i życiu duchowym: rozkwicie wewnętrznego pokoju, pełni i zrozumienia, a przede wszystkim – osiągnięciu szczęścia całkowicie niezależnego od okoliczności zewnętrznych. Pomaga prowadzić głębsze i bardziej satysfakcjonujące życie.

Prawdopodobnie najważniejsza książka o medytacji, procesie wewnętrznej transformacji oraz integracji duchowej praktyki z zachodnim stylem życia, jaką do tej pory napisano.

Jack Kornfield -

praktykował w klasztorach buddyjskich w Tajlandii, Birmie i Indiach. Od 1974 roku uczy medytacji na całym świecie. Jest jednym z najważniejszych nauczycieli, którzy przyczynili się do popularyzacji praktyk buddyzmu therawady na Zachodzie. Od wielu lat koncentruje się w swojej pracy na integrowaniu i ożywianiu wielkich nauk duchowych Wschodu, które w przystępny sposób przekazuje swoim uczniom i zachodniemu społeczeństwu. Jest mężem i ojcem, a także założycielem Insight Meditation Society oraz Spirit Rock Center. Jack obronił doktorat z psychologii klinicznej.