Koniec i początek. Wisława Szymborska

Producent: Znak
Kod produktu: 1D36-53222

"Koniec i początek"  to jeden z najważniejszych tomów Wisławy Szymborskiej, który – wydany w roku 1993 – być może ostatecznie przesądził o przyznaniu poetce trzy lata później Nagrody Nobla.

Stosująca wobec swoich wierszy najwyższe wymagania i surową selekcję autorka kazała czytelnikom czekać na tę książkę aż siedem lat. Znalazły się tu głośne, najbardziej znane i najchętniej omawiane przez krytyków wiersze, takie jak: Niektórzy lubią poezję, Nienawiść czy Kot w pustym mieszkaniu.

Coraz lepiej słyszalna staje się [tu] wewnętrzna metafizyczna tonacja tej poezji. Szymborskiej - mówiącej o własnej radości pisania, z taką nutą cienkiej i wieloznacznej autoironii, pogodnej goryczy nawet; Szymborskiej - od lat tak radośnie smutnej, poważnie żartobliwej, łagodnie ostrej, z rezerwą serdeczną, specyficznie ufnej, przewrotnie prostolinijnej, świetliście prostej i tajemniczo skomplikowanej, wzgardliwie dokładnej i kruchej wyniośle. Szymborskiej wciąż pozostającej pytaniem w odpowiedzi na pytanie.

/Stanisław Balbus/