Kochając osobę z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi. Poradnik dla bliskich

1d-kochajac-osobe-z-zaburzen.jpg
  • nowość

Pomóż swojemu partnerowi i zbudujcie udany związek

Budowanie związku z partnerem z chorobą afektywną dwubiegunową (ChAD) wiąże się z codziennymi wyzwaniami – często jedna osoba zmuszona jest do przyjęcia roli opiekuna i ciągłego zmagania się z nagłymi wahaniami nastroju oraz impulsywnymi zachowaniami partnera.

Niniejsza książka pokazuje, jak poradzić sobie z tymi problemami – przedstawia szczegółowe informacje, praktyczne porady i konkretne narzędzia, które pomagają w stworzeniu satysfakcjonującego związku, czerpaniu z niego radości oraz umożliwiają zdrowemu partnerowi realizację własnych celów i marzeń.

Autorzy pokazują, jak wspólnie z ukochaną osobą przyjąć holistyczne podejście do jej leczenia – łącząc farmakoterapię ze zmianą stylu życia, odpowiednią dietą i ilością snu. Wyjaśniają objawy ChAD, a także przedstawiają strategie zapobiegania sytuacjom kryzysowym oraz właściwego reagowania, jeśli takie się pojawią. Omawiają również najczęściej stosowane leki wraz z ich możliwymi skutkami ubocznymi. Wszystkim zagadnieniom towarzyszą przykłady oraz ćwiczenia do wykonania samodzielnie lub we dwoje.

"Kochając osobę z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi" to doskonałe wsparcie dla bliskich, a także wartościowa lektura dla terapeutów par zmagających się z tą chorobą.

Ta książka umożliwia najbliższym osób z zaburzeniami dwubiegunowymi lepsze zrozumienie ich problemów. Autorzy przedstawiają konkretne działania, które pomogą partnerowi z ChAD zachować zdrowie i pokonać największe trudności.

/Ruth White, specjalistka w dziedzinie zdrowia publicznego i opieki społecznej, profesor Uniwersytetu Seattle, autorka książki Bipolar 101/

Materiały edukacyjne dla osób z chorobą afektywną dwubiegunową są bardzo nieliczne, a publikacji adresowanych do ich najbliższych jest jeszcze mniej. Julie A. Fast i John D. Preston stworzyli cenne źródło informacji dla rodzin i opiekunów osób cierpiących na ChAD. Autorzy przyjmują perspektywę holistyczną i udzielają porad, które pomogą czytelnikom wspierać ukochaną osobę z zaburzeniami dwubiegunowymi. Co ważniejsze, książka zachęca partnerów takich osób do dbania o siebie, pomagając im pielęgnować dobre relacje w związku.

/Sheri Van Dijk, specjalistka opieki społecznej, psychoterapeutka, autorka książek The Dialectical Behavior Therapy Skills Workbook for Bipolar Disorder, The Bipolar Workbook for Teens/

Julie A. Fast -

jest uznaną specjalistką w dziedzinie zaburzeń afektywnych dwubiegunowych, rzeczniczką chorych na ChAD i terapeutką ich rodzin oraz autorką docenianych artykułów na temat zdrowia psychicznego. Współpracuje z czasopismami „US Weekly” i „Self Magazine”, występuje w audycjach radiowych, a także pełni funkcję eksperta portalu edukacyjnego www.sharecare.com. Prowadzi blog www.juliefast.com. Jest współautorką dwóch książek z dziedziny psychoterapii. Mieszka w Portland w stanie Oregon.

>John D. Preston -

jest psychologiem i psychoterapeutą. Emerytowany profesor Alliant International University w Sacramento, w stanie Kalifornia; ekspert do spraw zaburzeń dwubiegunowych na portalu www.sharecare.com. Jest autorem i współautorem ponad dwudziestu książek z zakresu psychoterapii, psychiatrii i neurobiologii. Regularnie wygłasza referaty podczas międzynarodowych konferencji edukacyjnych. Mieszka w Shingle Springs w Kalifornii.