Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 150,00 zł.

Istota człowieczeństwa. Michael S. Gazzaniga

@9788362122547_52.jpg
  • nowość

W 2008 roku książka została uznana za jedną z 10 najlepszych książek naukowych.

Oto książka, w której znajdziesz najlepsze naukowe wyjaśnienie istoty człowieczeństwa.

/Steven Pinker/

Jeden z najwybitniejszych przedstawicieli neuronauki próbuje wyjaśnić istotę człowieczeństwa, analizując biologiczną, psychologiczną i w dużej mierze społeczną naturę naszego gatunku w społecznym kontekście naszego życia - co takiego wydarzyło się w toku ewolucji, co uczyniło człowieka istotą tak wyjątkową?

Michael Gazzaniga w przystępny sposób analizuje szeroki zakres badań naukowych, aby wskazać decydującą zmianę, dzięki której staliśmy się myślącymi, czującymi istotami ludzkimi, różnymi od naszych przodków.

Neuronauka od pięćdziesięciu lat próbuje zgłębić naturę naszego „ja”, koncentrując się na systemach mózgowych leżących u podstaw języka, pamięci, emocji i percepcji. Dotąd jednak nie brała pod uwagę oczywistego faktu, że my, ludzie przez większość czasu myślimy o procesach społecznych, porównując się z innymi i próbując oszacować ich intencje.

W książce Gazzaniga rozważa kilka powiązanych ze sobą zagadnień, między innymi źródła wyjątkowości ludzkiego mózgu, doniosłą rolę języka i sztuki w definiowaniu ludzkiej kondycji, naturę świadomości, a nawet sztuczną inteligencję.