Inna samotność. Życie w pojedynkę w zatłoczonym świecie. Michael Harris

42-inna-samotnosc-zycie-w-po.jpg
  • nowość

Jak nauczyć się radości z ciszy, zerwania z obsesją ciągłego bycia online i wszystkiego innego, co składa się na dobrą samotność?

Wraz z rozwojem technicznym lawinowo narasta ciągła wymiana informacji pomiędzy ludźmi. Napędzani uzależnieniem od urządzeń mobilnych i mediów społecznościowych, stworzyliśmy ekosystem obsesyjnego podłączenia. Wielu z nas wiedzie obecnie życie w dziwnie zatłoczonej izolacji: jesteśmy wciąż powiązani, jednak bardzo powierzchownie.

Zdolność do przebywania w samotności jest jedną z najsubtelniejszych umiejętności życiowych. Prawdziwa samotność jest ogromnym skarbem – kluczowym składnikiem bogatego życia wewnętrznego. Pobudza do refleksji, pozwala rozkwitnąć kreatywności, poprawia naszą relację ze sobą i, o dziwo, również z innymi ludźmi. Rzekoma bezczynność może być bardzo produktywna. Żyjąc zachłanniej i szybciej, zapomnieliśmy, ile radości daje cisza, i nie doceniamy tego, jak głęboko może ona zrewolucjonizować nasze życie.

Ta książka opowiada o odkrywaniu spokoju w środku miasta, w tłumie, pośród zabieganego życia. Dowcipnie i z werwą Michael Harris snuje porywające, prawdziwe opowieści, okraszone doniesieniami na temat najnowszych badań naukowych dotyczących mózgu, z dziedziny psychologii i nowinek technicznych, by doprowadzić nas do takiego stanu połączenia ze światem zewnętrznym, który zapewnia równowagę pomiędzy spokojem a towarzyskością.

"Inna samotność" to piękne i przekonujące świadectwo o transformującej mocy, jaką daje przebywanie w samotności.

Należy wciąż sobie przypominać, że życie bez samotności to życie zubożone. Ta książka jest tak cenna i na czasie, ponieważ przypomina o wartości samotności, a poza tym zachęca do stawienia oporu. Czytajcie ją w ciszy.

/ze wstępu Nicholasa Carra/

Po tej książce stałem się lepszym człowiekiem. Podejście Michaela Harrisa do kondycji ludzkiej jest spokojne i wyjątkowe, jest balsamem dla duszy.

/Douglas Coupland, autor bestsellera Pokolenie X. Opowieści na czasy przyśpieszającej kultury./

Michael Harris -

jest autorem książki The End of Absence, która otrzymała nagrodę Governor General’s Literary Award w dziedzinie non-fiction i była nominowana do RBC Taylor Prize, Chautauqua Prize oraz British Columbia National Award. Pisze artykuły na temat mediów, praw obywatelskich i sztuki do wielu magazynów, między innymi „Washington Post”, „Wired”, „Salon”, „The Globe and Mail”. Mieszka w Vancouver.