Dyrektor szkoły z pasją. Zarządzanie sobą na Zielonej Ścieżce. Renata Gut i zespół

Zyskujesz 0 pkt [?]

Kolejna ważna książka autorstwa Renaty Gut oraz jej zespołu dedykowana nauczycielom, a tym razem przede wszystkim dyrektorom szkół.

Książka przybliża zagadnienie Zielonej Ścieżki, szczególnie przez pryzmat stanowiska dyrektora szkoły. Pokazuje także czym jest Czerwona Ścieżka i co ją odróżnia od Zielonej. Krok po kroku prowadzi przez etapy Zielonej Ścieżki, ułatwia przede wszystkim wejście na nią.

W kolejnych rozdziałach wspiera w określeniu swoich wartości i przekonań oraz pokazuje czym jest ich spójność w życiu osobistym, jak i zawodowym. Pokazuje czym są zasoby i jak określić zasoby osobiste dyrektora.

Przybliża temat relacji dyrektora z innymi i podkreśla wagę komunikacji w tych relacjach. Uświadamia także istnienie stylów zarządzania sobą, jak i szkołą. Wspiera w ich szukaniu.

Autorki poruszają ważne zagadnienie zarządzanie i przywództwo. Pokazują różnice między tymi dwoma stylami bycia dyrektorem.

Książka zwraca także uwagę na bardzo ważny temat wypalenia zawodowego i pokazuje, że możliwe jest zarządzanie stresem.

Jak pisze Renata Gut:

Dożyliśmy czasów, w których nie wiemy, jak będzie wyglądała rzeczywistość za 20 lat. Nie wiemy, jakie powstaną nowe zawody, jakie technologie będą kreowały nasz świat. Wiemy za to, jakie kompetencje przyszłości zadecydują o naszym przetrwaniu i szczęściu. Na czele jest samoświadomość, adekwatne poczucie wartości, świadomość swoich talentów i mocnych stron, sztuka regeneracji oraz zarządzanie sobą i energią osobistą.