Depresja i ciało. Alexander Lowen

pobrane (2).jpg
  • nowość

Ludzie, którzy kochają, nie wpadają w depresję. Poprzez miłość wyrażają siebie, afirmują swoje istnienie i tożsamość. Człowiek pogrążony w depresji - powiada dr Alexander Lowen - traci kontakt z rzeczywistością, zwłaszcza z rzeczywistością własnego ciała.

W tej inspirującej, pionierskiej pracy autor zgłębia kulturowe i psychologiczne czynniki, które przyczyniają się do tego stanu, i pokazuje, w jaki sposób możemy pokonać depresję - przede wszystkim odzyskując łączność z naszą fizyczną istotą i ucząc się rozpoznawać fizyczne przejawy naszych emocji.

Wychodząc ze swoich rozległych doświadczeń z pacjentami cierpiącymi na depresję, proponuje serię prostych, a mimo to skutecznych ćwiczeń, które pomogą nam rozbudzić drzemiące w nas siły, pozwolą na pełne wyrażenie swej miłości i wyjątkowości, przywrócą nam duchowość i wiarę.

Książka dr Lowena jest ważna, ale i zajmująca dla poważnie zainteresowanego tematem czytelnika. Styl autora jest niezwykle klarowny, wolny od zawodowego żargonu i bardzo osobisty.

/Publishers Weekly/

Dr Alexander Lowen (1910-2008) - wybitny amerykański psychiatra i psychoterapeuta, początkowo był uczniem Wilhelma Reicha, po latach stworzył własne podejście terapeutyczne zwane bioenergetyką, której poświęcił ponad 60 lat życia. Jest autorem dwunastu książek na temat analizy bioenergetycznej, wśród nich: "Wstęp do bioenergetyki", "Miłość, seks i serce", "Narcyzm - zaprzeczenie prawdziwemu ja", "Duchowość ciała", "Radość", "Lęk przed życiem", "Przyjemność".