Buddyzm zen i psychoanaliza. Erich Fromm, D.T.Suzuki, Richard De Martino

• nowość
Producent: Rebis
Kod produktu: 6EEF-5657E1

Co różni, a co łączy wschodnie i zachodnie podejscie do problemu natury umysłu ludzkiego i naszego miejsca w kosmosie?

Jak zen i psychoanaliza mogą wesprzeć nasze wysiłki zmierzające do wykorzystania pełni człowieczych możliwości jako jednostek i członków społeczności?

Autorzy próbują w tej książce znaleźć odpowiedzi na te i inne ważkie pytania, pomóc nam zrozumieć siebie.

Erich Fromm -

niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk pochodzenia żydowskiego. Interesował się także buddyzmem zen; w swoich pracach powoływał się często na nauki, jak i na pisma Daisetz Teitaro Suzuki. Uczestniczył między innymi w warsztatach na temat buddyzmu zen i psychoanalizy pod patronatem Wydziału Psychoanalizy Szkoły Medycznej Autonomicznego Narodowego Uniwersytetu Meksyku w 1957 roku. Na podstawie teorii buddyzmu zen Fromm poszerzał swoje idee dotyczące psychoanalizy.

D.T.Suzuki - japoński myśliciel, profesor filozofii buddyjskiej, pierwszy i najważniejszy popularyzator zen na Zachodzie. Swymi esejami o buddyzmie zen wprowadził ten nurt myśli buddyjskiej w świat człowieka Zachodu, do jego psychologii, sztuki, a nawet filozofii i kosmologii.