Brain Maker. Zdrowa głowa. Jak bakterie jelitowe chronią mózg. David Perlmutter, Kristin Loberg

brain-maker-zdrowa-glowa-jak-bakterie-jelitowe-chronia-mozg-w-iext52368010.jpg
  • nowość
Producent: -
Kod produktu: 3D8F-761E5

Autor bestsellerowej książki "Grain Brain. Zbożowa głowa" uświadamia nam, jak jelita wpływają na zdrowie mózgu.

ADHD, stany lękowe, depresja i demencja dotykają coraz większej liczby osób. Nadchodzi jednak rewolucja, która na zawsze zmieni nasze podejście do zaburzeń nastroju, przewlekłych bólów głowy, stwardnienia rozsianego, choroby Alzheimera, autyzmu czy parkinsonizmu. Wyniki najnowszych badań wskazują, że zdrowie mózgu zależy od kondycji mikrobiomu – olbrzymiej populacji bakterii zasiedlających ludzkie ciało.

W książce "Brain Maker. Zdrowa głowa" dr Perlmutter wyjaśnia, jak wykorzystać wiedzę o mikrobiomie, który rozwija się od chwili narodzin i zmienia się zależnie od stylu życia. Źle traktowany „choruje”, ale można go uleczyć i zapewnić jelitom zdrowie, stosując sześć prostych zasad. To nie wszystko! Zdrowe bakterie jelitowe dbają o mózg, poprawiają sprawność myślenia i przedłużają nam życie.

Prawdziwy przełom. Doktor Perlmutter zaleca radykalny, ale prosty plan działania, dzięki któremu odnowimy i wzmocnimy swój mikrobiom. To uzdrowi nie tylko nasz mózg, ale całe ciało.

/Mark Hyman, autor książki Koniec z cukrzycą i otyłością/

Bakterie pomagają nam trawić. Doktor Perlmutter zabiera nas do świata tych stworzeń, byśmy się przekonali, w jak wielkim stopniu wpływają również na działanie mózgu.

/Mehmet Oz/

Książka dająca do myślenia, odkrywcza, a przy tym napisana tak jasno i zwięźle, że czytelnik od razu czuje się zdrowszy. Koniecznie musicie ją przeczytać.

/William Davis, autor książki Dieta bez pszenicy/