Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 150,00 zł.
Wydawnictwo

Pięknie wydana seria obejmuje najważniejsze, pierwotnie zachowane teksty ZEN. Książki wydawane są według tradycyjnych chińskich wzorów: są ręcznie wiązane sznurkiem, a zbiór kartek przypomina harmonijkę (kartki są podwójnie złożone, nie rozcięte), okładki tworzą pojedyncze arkusze ozdobnego kartonu, tekst drukowany jest na starannie dobranym papierze. Projekt tej serii jest unikalną w skali światowej próbą zebrania najwyższej klasy nauk w pięknej, odwołującej się do tradycji formie.

Zapiski z Błękitnej Skały.

Cena: 48,00 zł

Brama chmur. Mistrz zen Yun - men

Yun- men jest, obok Lin-chi, jednym z mistrzów zen, którzy zamiast tradycyjnych kazań wybierali okrzyki, potoczną mowę, sarkazm, a nawet uderzenia kijem. Jego zapiski stanowią klasykę zen i cechuje je świeże spojrzenie na buddyzm.

Cicha iluminacja. Mistrz zen Hongzi

"Cicha iluminacja" to tłumaczenie samego rdzenia szczegółowych zapisków chińskiego mistrza zen Hongzhi. W tomie obok tekstów filozoficznych i wskazówek medytacyjnych odnajdziemy również ponad dwadzieścia wierszy poświęconych głównym ideom nauczania szkoł soto.

Kamienny most. Mistrz zen Chao - hou

Mistrz zen Chao-chou jest centralną postawią chińskiego zen, był najbardziej niezwykłym mistrzem w historii. Tekst składa się z ponad 400 dialogów i anegdot, z których wiele stało się koanami. Większość dialogów została opatrzona przez tłumacza wnikliwymi i celnymi komentarzami ułatwiającymu zrozumienie tekstu.

Kurz tego świata. Mistrz zen Yuanwu

Yuanwu zasłynął jako odnowiciel i wielki zwolennik koanów oraz autor słynnej księgi zen, "Zapisków błekitnej skały", zbioru poddawanych medytacji przypadków z komentarzami wierszem i prozą. W niniejszych listach, skierowanych do jego przyjaciół, uczniów i współpracowników, przedstawia przekaz zen w bardziej przystępnej formie.

Kwiaty na bagnach. Mistrz zen Dahui

Książka przedstawia tłumaczenia listów i wykładów na temat zen wielkiego nauczyciela Dahui Zonggao. Jego spostrzeżenia zebrane w tym tomie kierowane są głównie do osób stanu świeckiego, stąd nacisk położony jest na sposoby, w jakie ludzie pogrążeni w sprawach tego świata mogą uczyć się zen i osiągnąć wyzwolenie obiecywane przez Buddę.

Natychmiastowe przebudzenie. Mistrz zen Hui-hai

Hui-hai był uczniem Ma-tsum, najznakomitszego mistrza zen całej dynastii Tang. Niniejsze dzieło stanowi uzupełnienie "Przekazu Umysłu" Huang-po, ponieważ podczas gdy obaj mistrzowie zabierają nas do samego serca rzeczy, Huang-po zajmuje się tematem w sposób bardziej ogólny, natomiast Hui-hai odnosi każdą częśc swojego wywodu do poszczególnych idei właściwych zen.

szt.

Przekaz lampy. Pierwotne nauki zen.

Książka podsumowuje I część serii wydawniczej „Miska Ryżu” obejmującą okres dynastii Tang, czyli „złotego wieku” w historii chińskiego czan. Część książki stanowią tłumaczenia wielkich mistrzów czan, wybranych z Przekazu lampy, najwcześniejszej kompilacji tekstów czan, a część - autorskie interpretacje i komentarze tłumacza angielskiego (głównie u D.T. Suzukiego oraz japońskich mistrzów zen).

Cena: 45,00 zł

Przekaz umysłu. Mistrz zen Huang-po

Jest to prawdziwa perła w literaturze zen - zawiera nauki, którym daleko do akademickich dysput. Są to krótkie, esencjonalne mowy i dialogi z uczniami. Ich celem jest bezpośrednie usunięcie przeszkód na drodze praktyki duchowej, tak aby oczyszczony przezd medytację umysł mógł otworzyć się na własną absolutną naturę.

szt.

Pusta przetrzeń. nauczanie mistrza zen Pai-changa

Pai-chang - jeden z najbardziej wpływowych nauczycieli złotego wieku chińskiego czan. Używając powiedzenia „dzień bez pracy jest dniem bez jedzenia” nadał odpowiedni ton życiu klasztornemu. Jego styl nauczania, jak Huang-po i Lin-chi, nie uznaje połowicznych wysiłków: aby osiągnąć wyzwolenie, musimy odrzucić wszystkie przywiązania.

Szpik mędrców. Mistrz zen Foyan

Niniejsza książka zawiera tłumaczenia wykładów na temat zen mistrza Foyana (1067-1120), ucznia Wuzu Fayana. Jest on powszechnie uznawany za jednego z największych mistrzów odrodzenia zen w czasach dynastii Song. Powracając do nauk pierwotnych i klasycznych mistrzów, Foyan prezentuje wiele prostych ćwiczeń uwagi i myślenia, mających na celu poprowadzenie ucznia ku wglądowi w prawdziwą naturę jaźni.

Wkraczając w góry. Nauczanie mistrza zen Tung-shan

Tung-shan Liang-chieh (807-869) był aktywnym uczestnikiem najbardziej twórczego i wpływowego okresu w rozwoju buddyzmu czan (zen) w Chinach. Został uznany za założyciela linii przekazu Ts'ao-tung, jednego z tzw. Pięciu Domów czan, i to właśnie jego szkoły podejście do buddyzmu przyciągnęło uwagę wielkiego japońskiego mnicha Dogena w czasie jego pobytu w Chinach. Zapiski przetłumaczone w tej książce przedstawiają unikalny rodzaj literatury religijnej.