Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 100,00 zł.

Cisza. Kagge Erling

Producent: Muza
Kod produktu: B676-868C8

Książka "Cisza" to refleksje Erlinga Kagge na temat ciszy, rozważania w dużej mierze oparte na osobistych przeżyciach i doświadczeniach z samotnych wypraw w odległe zakątki świata.

Autor zadaje trzy zasadnicze pytania: Czym jest cisza? Gdzie ją odnaleźć? Dlaczego w obecnych czasach jest ważniejsza niż kiedykolwiek dotąd? I jednocześnie udziela na nie 33 odpowiedzi w 33 krótkich rozdziałach.

W każdym ze wspomnianych rozdziałów zawarta jest ciekawa myśl na temat ciszy w dzisiejszym świecie. Autor zastanawia się, jakie znaczenie ma właściwie cisza w obecnej rzeczywistości, wypełnionej sztucznym hałasem, gdy niemal wszyscy zagłuszają się telewizją, radiem, tak zwaną muzyką, nieustannie "zatopieni" w Internecie i smartfonach.

Przenikliwie pisze o ciszy na zewnątrz i wewnątrz nas, o jej znaczeniu, o tym, że tylko ona umożliwia autorefleksję, że bez niej tracimy wiele okazji do poznania siebie, nie dostrzegamy, co w życiu ważne; z kolei im bardziej wyciszeni mamy okazję się stać, tym więcej rzeczywiście słyszymy, odrzucając informatyczny "zgiełk".

Atutem książki, mającej charakter refleksyjny, są niezwykłe spostrzeżenia dotyczące zwykłych spraw. Książka jest przejrzysta, prosta i zrozumiała dla każdego.

Erling Kagge jest myślicielem na miarę XXI wieku, znanym podróżnikiem, barwną i niezwykle interesującą postacią. Jako pierwszy człowiek na świecie doszedł samotnie na biegun południowy i jako pierwszy zdobył "trzy bieguny": biegun południowy, północny i oraz najwyższy szczyt - Mount Everest. Studiował filozofię w Cambridge, a na studia te zapisał się dopiero po zdobyciu obu biegunów.

Napisał kilka książek i założył w Norwegii własne wydawnictwo; pisze też artykuły. Jest ponadto prawnikiem i przedsiębiorcą, a także kolekcjonerem - zbiera dzieła sztuki, m.in. rosyjskie ikony.