Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 100,00 zł.

Błąd Kartezjusza. Emocje, rozum i ludzki mózg. Antonio Damasio

T195165.jpg
  • nowość
Producent: Rebis
Kod produktu: 50E9-90788

"Błąd Kartezjusza" to fascynująca podróż do wnętrza ludzkiego mózgu, w trakcie której czytelnik odkrywa ten niewidzialny świat tak, jakby widział go własnymi oczami.

Książka ta wyrosła z przekonania autora, iż tradycyjne poglądy na naturę umysłu nie mogą być słuszne - Damasio kwestionuje więc dogmat sprzeczności między emocjami a racjonalnymi decyzjami i określa właściwą rolę uczuć w funkcjonowaniu człowieka.

Antonio R. Damasio z całą mocą zaprzecza dualizmowi, którym przesiąknięta jest myśl Zachodu: umysł a ciało, rozum a uczucia, wyjaśnianie na gruncie biologii a wyjaśnianie na gruncie kultury. Pozwala nam dostrzec, być może po raz pierwszy, głębokie powiązanie pomiędzy różnymi rejonami tkanki nerwowej z jednej strony a wyżynami i dnem ludzkiego doświadczenia z drugiej.

/Howard Gardner/

Antonio Damasio

profesor neurobiologii, neurologii i psychologii w Dornsife College w University of Southern California, gdziekieruje Brain and Creativity Institute

Prowadzi wykłady w Salk Institute w La Jolla w Kalifornii.

Jest autorem licznych publikacji naukowych i laureatem wielu nagród, w tym Księcia Asturii w dziedzinie Badań Naukowych i Techniki, Pessoa, Signoreta i Cozzarellego, którą otrzymał wraz z żoną Hanną Damasio. Jest członkiem Institute of Medicine w National Academy of Sciences, American Academy of Art and Sciences, European Academy of Sciences and Arts oraz Bayerische Alademie der Wissenschaften.

Wiele uczelni przyznało mu tytuł dpktora honoris causa. Jest autorem wydanych w Polsce książek: Tajemnica świadomości, W poszukiwanu Spinozy oraz Jak umysł zyskał jaźń, które przetłumaczono na ponad 30 języków.